U, de petitionaris

Red ecologische boerderij De Boterbloem in A'dam-Osdorp

3.456 ondertekeningen

In 2009 hebben wij o.a. door deze petitie kunnen zorgen dat de Boterbloem kon blijven voortbestaan. Op dit moment worden wij opnieuw bedreigd omdat SADC (Schiphol Area Development Company) wederom van onze akkers een bedrijfsterrein wil maken. Volg ons via facebook

Petitie

Wij

een groep verontruste burgers die begaan zijn met het lot van ecologische zorgboerderij De Boterbloem aan de rand van Amsterdam Osdorp

 

constateren

dat Schiphol Area Development Company in samenwerking met het Stadsdeel Nieuw West en het College van B&W van plan is om op het terrein van De Boterbloem in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein te vestigen. De zorgboerderij, waar dagbesteding wordt geboden aan psychiatrische patiënten en waar ecologische producten verbouwd worden, zou weg moeten.

 

en verzoeken

  • de plannen te heroverwegen, omdat in Amsterdam en omstreken de komende jaren nog voldoende keuze is op andere bedrijventerreinen en ontwikkellokaties. De monitor van Plabeka spreekt van een overschot van 3,4 tot 5,1 miljoen m2 tot 2030!

  • De Boterbloem moet blijven, en het plan moet zodanig gewijzigd worden dat het terrein van De Boterbloem niet bebouwd kan worden, zodat de unieke boerderij behouden kan blijven voor de burgers van de stad.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
01-04-2018 
Antwoord verwacht:
05-05-2018 
Petitionaris:
Trijntje Hoogendam 
Organisatie:
Ecologische zorgboerderij De Boterbloem Amsterdam 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

Gemeente zet grof geschut in: De Boterbloem moet met de grond gelijk worden gemaakt!

Op vrijdag 30 november heeft SADC een brief gestuurd waarin zij eisen dat de akkers uiterlijk 14 december leeg opgeleverd moeten worden. Daarnaast vorderen ze nu ook ontruiming van erf en boerderij indien er geen overeenstemming komt.

+Lees meer...

Actiecomité red de Boterbloem maakt ernstig bezwaar tegen deze gang van zaken. Met deze opzegging worden harde toezeggingen genegeerd, die zowel door het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelraad van Osdorp en Nieuw-West zijn gedaan. Opnieuw zoeken wij de publiciteit, omdat wij ons inmiddels ernstig afvragen of hier wel wordt voldaan aan het beginsel van behoorlijk bestuur. Wij vragen uw steun op de volgende manier: deel de mogelijkheid deze petitie te tekenen in uw netwerk, want lang niet iedereen is op de hoogte van ons lot. Daarnaast vragen wij u contact op te nemen met lokale (of landelijke) bestuurders van diverse politieke partijen. Hun email adressen zijn online te raadplegen en in verkiezingstijd beantwoorden zij vast graag uw kritische vragen over het 'dossier Boterbloem'. Ook kunt u uw pen ter hand nemen en een ingezonden brief sturen naar een krant, of een journalist uit uw netwerk vragen aandacht aan onze strijd te schenken. Mocht u willen dan kunt u zich ook aanmelden bij de actiegroep, 'Boterbloem Alarm', die als het er op aan komt op het land de graafmachines gaat tegenhouden, voor het oog van de wereldpers. Voor dat doel is een whats app groep opgericht, laat het ons weten en wij voegen u toe. Want als het dorpje van Asterix en Obelix, wij houden stand....

04-12-2017

De Boterbloem opnieuw bedreigd!

Wat waren we opgelucht toen we in 2009 te horen kregen dat wij konden blijven voortboeren in de Lutkemeerpolder. Na het inzamelen van 10.000 handtekeningen op papier en 2.538 bij petities.nl wisten wij ons gesteund door heel veel mensen.

Inmiddels is het 2017 en nu heeft SADC (Schiphol Area Development Company) op 1 augustus jongstleden te kennen gegeven de akkers van de Boterbloem bouwrijp te willen maken per 1 november aanstaande.

+Lees meer...

Zodat het laatste stukje oorspronkelijk polderlandschap in het uiterste westen van Amsterdam voorgoed verloren zou gaan. Als vruchtbare biologische landbouwgrond, als broedplaats voor de kieviet, als jachtgebied voor de buizerd. Als het aan SADC ligt is het de laatste zomer dat bijen er Boterbloem honing kunnen verzamelen... nu nog volop te koop in de boerderijwinkel.

De tijd dringt, wij geven niet op, gaan ons tot het uiterste verzetten en beraden ons op mogelijke acties zoals een gang naar de rechter. U kunt ons volgen via facebook Biologische Boerderij de Boterbloem

Wij houden u op de hoogte!

12-09-2017

Redster Boterbloem ontvangt award van Henny Huisman

Het was mooie televisie op maandag 2 november j.l. op RTV Noord-Holland.

+Lees meer...

In de schuur van ecologische zorgboerderij De Boterbloem werd Suzanne Kooij totaal overrompeld door Henny Huisman. De presentator van het programma “Noord-Hollandse Helden” overhandigde daar aan de redster van De Boterbloem een award. Tevens vertelde hij haar, dat ze de finale om deze prestigieuze eretitel had bereikt. Een paar minuten voordat een nietsvermoedende Suzanne bij de boerderij arriveerde, had Henny Huisman een gesprekje met Trijntje Hoogendam. De door de wol geverfde televisieman was zichtbaar geroerd, toen de geplaagde zorgboerin vertelde, dat Suzanne voor haar een engel was die uit de hemel neerdaalde. En die had ze nodig om de strijd met stadsdeel Osdorp aan te gaan, die op haar vruchtbare en gifvrije akkers een bedrijventerrein wil vestigen. “Ik kon het niet alleen,” geeft Trijntje ruiterlijk toe, die op haar boerderij werk biedt aan meer dan 16 vrijwilligers met een problematische achtergrond. Twee van hen vertelden voor de camera, dat het werk op de boerderij voor een groot deel heeft bijgedragen aan het herstel. “Hier heerst een familiegevoel. Dat heb ik heel lang moeten missen,” aldus Florin Cojocaru.

Verschrikkelijk idee “Ik vond het zo een verschrikkelijk idee dat er op een van de mooiste stukjes van Amsterdam een bedrijventerrein moet komen, terwijl er overal bedrijfspanden leegstaan,” vertelt Suzanne tegen Henny Huisman over haar beweegreden om actie te gaan voeren voor het behoud van De Boterbloem. “Bovendien hou ik van de natuur en van biologische landbouw.” Maar ook de sympathieke presentator weet dat De Boterbloem over twee jaar alsnog dreigt te moeten verdwijnen. Suzanne: ”Ze willen De Boterbloem over twee jaar toch weg hebben. Maar ik ga gewoon door met actievoeren.” Tot en met de finale op 30 oktober kan er nog steeds op Suzanne Kooij worden gestemd via http://www.noordhollandsehelden.nl

Schimmig spel De Lutkemeerpolder – waar De Boterbloem is gevestigd – wordt binnenkort door stadsdeel Osdorp overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Het stadsdeel ontvangt dan een bedrag van tussen de 13 en 20 miljoen euro voor de grond. Deze transactie lijkt niet te rijmen met de actuele stand van zaken op de eerste fase van het bedrijventerrein. Er is sinds 2003 slechts 37% van de kavels uitgegeven en dit gebied – achter het BP tankstation in De Aker – wordt grotendeels gedomineerd door betonnen bedrijfshallen die leeg staan en blijkbaar dus niet te slijten zijn. Het Dagelijks Bestuur van Osdorp heeft nut en noodzaak van een nieuw bedrijventerrein tijdens de behandeling van burgerinitiatief “Red de Boterbloem, houdt Lutkemeer III groen” dan ook nooit kunnen aantonen. Er is geen aanleiding om over twee jaar van start te gaan met het bouwrijp maken van dit deel van de Lutkemeerpolder. Alles wijst erop dat hier een schimmig spel gespeeld wordt met als inzet: de mooiste en meest vruchtbare polder van Amsterdam.

Niet sociaal Bronnen uit de stadsdeelraad melden, dat alles draait om het bedrag van tussen de 13 en 20 miljoen euro die stadsdeel Osdorp ontvangt voor de grond. “Met een goed gevulde kas staat het Dagelijks Bestuur van Osdorp sterker in de onderhandelingen met de andere stadsdelen, die straks samen Nieuw-West gaan vormen. Daar zijn we ook onlangs achter gekomen,” aldus de fractievoorzitter van één van de partijen. Ook een ander lid van de stadsdeelraad heeft zo zijn bedenkingen. “Ik ben altijd voor het behoud van een groene Lutkemeer geweest. Het Dagelijks Bestuur wil deze miljoenen nog snel voor 7 maart 2010 aan Osdorp zelf uitgeven.” Het actiecomité “Red de Boterbloem” zet grote vraagtekens achter deze gang van zaken. “Niet echt netjes tegenover Geuzenveld – Slotermeer en Slotervaart om al deze miljoenen nog even vlak voor het samengaan aan het eigen stadsdeel besteden. In 2013 zal het bestemmingsplan opnieuw bekeken moeten worden, Als blijkt dat er dan nog steeds geen behoefte is aan een bedrijventerreinen in de Lutkemeerpolder en het gebied weer een groene bestemming krijgt, zal dit bedrag toch weer terugbetaald moeten worden aan de gemeente Amsterdam. Daarvoor zouden dan ook de inwoners van Geuzenveld – Slotermeer en Slotervaart moeten opdraaien.”

Red de Boterbloem
04-11-2009